dinsdag 26 maart 2013

Een Hoek ten Oosten

Een typische bungalow woning met de leefruimtes gericht op de straat liet de tuin totaal onzichtbaar voor zijn bewoners. Bovendien was er nood aan extra ruimte.

De bijzondere vorm van het bouwterrein schiep de mogelijkheid om naast de woning een driehoekig volume in te planten. De bestaande woning kreeg de functies van nachtgedeelte en technische ruimtes. Het nieuwe blok werd leefruimte met zicht op zowel straat als tuin.

Door het volume iets hoger te maken konden we op de zuidzijde nog een streep zon meepakken die boven de lage dakhelling van de bestaande woning scheert.


De nieuwe voorzijde,
ter vergelijking de bestaande toestand:

De achterzijde

De uitbreiding vooraan.

De gesloten gevel naar de perceelsgrens

De volledige achtergevel.

De plannen:
Inplanting. Hier zie je duidelijk de vorm van het terrein met de inplanting van de bestaande woning en het deel dat vrij was om een nieuw blok te bouwen.

Grondplan.

Doorsneden, met snede op het raam naar de zuidzijde.

De gevels.

donderdag 14 maart 2013

Een nieuwe appel

Een oud café-restaurant, in de buurt bekend als 'den appelzak' is al jaren gestopt. De woning is goed onderhouden en heeft al verschillende transformaties ondergaan, wat ook tijdens de huidige werkzaamheden meerdere malen duidelijk werd.



Met spijt moest de oude bakoven sneuvelen, maar daardoor ontstond wel een heel mooie ruimte met een onbetaalbaar uitzicht. Keuzes maken, één van de belangrijkste bezigheden bij het bouwen en verbouwen. Vooral weten waarom je bepaalde keuzes maakt.



De uitbouw werd gemaakt in eik.

Ook op deze winterochtend volop zon binnen.
 
 
 
De plannen.

De verdere inrichting van de woning wordt verzorgd door interieurarchitecte Ineke Soetaert

vrijdag 8 maart 2013

Nieuw Staat In Oude Staat

Midden een geheel van drie woningen stond langs de Oude Staatsbaan in Adegem, Maldegem, een oude smalle en lage rijwoning. Na sloop en heropbouw vormt het blok terug een geheel.


Situatie voor de werken:




Het perceel is vrij smal, ietsje meer dan vijf meter, en vormt daardoor een uitdaging om een ruimtelijke hedendaagse eengezinswoning in te planten en tergelijker tijd het budget binnen de perken te houden. De keuze voor eenvoud van materialen en constructie helpen daarbij.


Grondplan en verdieping


Doorsnede:





zondag 3 maart 2013

Vernieuwd Garen

Een rijwoning in de Garenstraat in Eeklo kreeg een volledige update.

De nieuwe achterzijde.

De achterbouwen zijn volledig gesloopt en maakten plaats voor een uitbreiding van de woonruimte op het gelijkvloers.

De oude toestand achteraan.

De raampartij achteraan is maximaal hoog, om het daglicht zo diep mogelijk in de ruimte binnen te laten. Alle tussenmuren zijn verwijderd zodat de rijwoning een loftgevoel krijgt. De kleine stadstuin wordt bij de woonkamer betrokken.

 

De badkamer ligt op een tussenverdiep, met een heel mooi zicht op het achterliggend groen en de kerk van Eeklo.


De slaapkamer aan de achtergevel kreeg een raam, net boven het dak van de badkamer. Dit raam komt boven het plafond van de kamer, maar geeft toch een heel spectaculaire lichtinval.


De plannen: (de lichte lijntjes zijn de gesloopte muren)


De doorsnede maakt de plaatsing van de badkamer, de verschillende plafondhoogtes van het gelijkvloers, en de aandacht voor lichtinval en ruimtelijkheid duidelijk:



Boeiende verbouwing.